Prečítajte si, ako sa glycerín stal neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o pokožku a prečo by ste aj vy mali siahnuť po produktoch s glycerínom.
Čo je to glycerín?
Glycerín alebo glycerol je jednou z najčastejších látok nachádzajúcich sa v dermatológii. Jeho účinky sa odvíjajú od schopnosti viazať vodu, prenikať do stratum corneum (povrchovej vrstvy kože) a interagovať s kožnými lipidmi a proteínmi.
Glycerín viaže vodu zo vzduchu a znižuje transepidermálnu stratu vody (TEWL). Jeho nízka molekulová hmotnosť umožňuje efektívny prienik do epidermy. Glycerín má hydrofóbno-hydrofilný charakter – interaguje s lipidmi kožnej bariéry.

Od hydratácie po hojenie: Glycerín a jeho účinky
Glycerín má výraznú hydratačnú funkciu. Funguje ako humektant, čím zvyšuje obsah vody v stratum corneum, obnovuje funkciu lamelárnych lipidov (ceramidy, cholesterol, mastné kyseliny). Stabilizuje tiež aquaporíny-3 – transportné proteíny zodpovedné za pohyb vody a glycerolu v epiderme.
Má tiež protizápalový a hojivý efekt. Zabraňuje hyperproliferácii keratinocytov, (zvýšenému nadmernému ošupovaniu pokožky), čo je kľúčové pri xeróze a psoriáze. Pôsobí ako antioxidačný a osmoregulačný faktor, chráni bunky pred osmotickým stresom.
Pri atopickej dermatitíde redukuje svrbenie tým, že obnovuje hydratáciu a lipidovú bariéru. Má mierne bakteriostatické vlastnosti, pôsobí antimikrobiálne – nepriamo znižuje schopnosť patogénov prichytiť sa na pokožku tým, že udržiava fyziologické pH kože.
V kombinácii s antimykotikami sa používa pri kandidózach a dermatofytózach, teda hubových ochoreniach kože. Glycerín je kľúčová dermatovenerologická zložka s multifunkčným účinkom – hydratačným, bariérovým, protizápalovým a hojivým.
Sladký objav z 18. storočia: Ako glycerín zmenil svet
Glycerín (glycerol) bol objavený v roku 1779 švédskym chemikom Carlom Wilhelmom Scheeleom. Venoval sa experimentom so saponifikáciou (zmýdelnením) tukov. Pri reakcii olivového oleja s oxidom olovnatým si všimol, že sa vytvára sladká, viskózna kvapalina – neskôr pomenovaná glycerín. Názov glycerín pochádza z gréckeho slova “glykys” (γλυκύς), čo znamená “sladký”, pretože glycerín má sladkastú chuť.

Postupne sa glycerín začal používať vo farmácii a medicíne – v liekoch, sirupoch a ako zvlhčovadlo pre pokožku. V roku 1866 Alfred Nobel objavil, že zmiešaním glycerínu s kyselinou dusičnou a sírovou sa dá vyrobiť nitroglycerín, čo viedlo k vynálezu dynamitu. Glycerín tiež našiel uplatnenie ako sladidlo a konzervant v potravinách, a tiež v tlačiarenskom priemysle pri výrobe fotografických emulzií.
S nárastom možností využitia glycerínu prirodzene rástol aj dopyt. Vyvinuli sa preto syntetické metódy, ktoré ho vyrábajú z propylénu (C₃H₆), vedľajšieho produktu ropného priemyslu.

ALLERGIKA® a sila glycerínu: Intenzívna starostlivosť pre suchú, citlivú alebo atopickú pokožku
Glycerín je súčasť zloženia mnohých emoliencii a produktov medicínskej kozmetiky. Nájdeme ho napr. v ALLERGIKA® Pupalkovom kréme 20 % MED, kde prírodný 20% pupalkový olej posilňuje kožnú bariéru, predchádza svrbeniu a zápalu a 5% glycerín intenzívne hydratuje a regeneruje.

5% glycerín sa nachádza aj v produktoch ALLERGIKA® Lipolotio Sensitive Repair a ALLERGIKA® Krém na tvár MED.

Lekárska kozmetika ALLERGIKA® sa postará o intenzívnu starostlivosť vašej pokožky. Od hlavy po päty – starostlivo vybrané aktívne zložky a ich účinky sú vedecky overené a klinicky testované. Produkty sú špeciálne vyvinuté pre suchú, citlivú a atopickú pokožku. Presvedčte sa o tom aj vy a doprajte jej prémiovú starostlivosť.