Preskočiť na obsah
Domovská stránka » Blog » Čo je Mallorca akné

Čo je Mallorca akné

Mallorca akné (acne aestivalis) vzniká typicky v letných mesiacoch. Postihuje častejšie ženy vo veku 20-40 rokov, najmä tie, ktoré mali akné v puberte.

Pri nadmernom pobyte na slnku sa pokožka vystavuje pôsobeniu UVA žiareniu o vlnovej dĺžke 315-400 nm. Voľné radikály zo slnečného žiarenia reagujú s látkami obsiahnutými v kozmetických a opaľovacích prípravkoch. Ako zdroj reakcie sa tiež udáva aj nepatrné množstvo nafty v morskej vode v letoviskách. Povrchové vrstvy kože zhrubnú, čím sa upcháva vlasový vývod a vznikajú aknózne uhry.

Alergia na slnko alebo letné akne?

Typickým prejavom je mnohopočetný výsev tzv. papúl – pupencov – ohraničených tuhých vyvýšenín na koži, ktoré sú matne červené, klenuté, tvrdé, s priemerom 2-4 mm. Vyskytujú sa najčastejšie v oblasti ramenného pletenca, chrbta a hrudníka. Môžu pretrvávať aj niekoľko týždňov. Komedóny sa pri tomto type akné nevyskytujú. Papuly nezanechávajú jazvy.

Systémová liečba acne aestivalis v súčasnosti neexistuje. Na lokálnu liečbu sa používa tretionín – kyselina transretinová alebo benzoylperoxid. Tiež je vhodná kyselina azelaická či adapalén. Vhodné je kombinovať aspoň dve účinné látky.

Ako predchádzať Mallorca akné

Tu sú naše odporúčania:

– opaľujte sa pomaly a postupne niekoľko týždňov pred samotnou dovolenkou,

– preventívne užívajte vitamín A, známy aj ako kožný vitamín, ktorý prispieva k zníženej reaktivite kože, aspoň mesiac pred plánovanou dovolenkou,

– vhodné sú krémy s obsahom antioxidantov – vitamínov E a C,

– zinok je výborným kožným minerálom – znižuje zápalové reakcie v koži a podporuje hormonálnu rovnováhu a odolnosť kože voči vzniku akné, vhodná je zinková masť,

– opaľujte sa ráno a poobede s prestávkou počas silného poludňajšieho žiarenia,

– používajte gély s vysokým UV faktorom.

Čo robiť, ak vás postihne Mallorca akné priamo na dovolenke?

Vyhnite sa ďalšiemu slnečnému žiareniu, aj za cenu, že budete musieť zostať na hotelovej izbe. Von vychádzajte len večer, noste klobúk, dlhý rukáv a slnečné okuliare s filtrom.

Na zapálenú pokožku výborne pôsobia obklady z čierneho alebo zeleného čaju. Osvedčeným receptom babičiek je kyslá smotana, vatový tampón namočený v čajovníkovom oleji zriedenom s vodou, či repíková masť.