Preskočiť na obsah
Domovská stránka » Blog » Ako sa dá zistiť kontaktná dermatitída?

Ako sa dá zistiť kontaktná dermatitída?

Vedeli ste, že u dermatovenerológa si môžete dať urobiť špeciálne testy na koži, ktoré vedia odhaliť a potvrdiť prípadné alergie na kovy, či parfumy, alebo iné bežné látky, s ktorými prichádzame denne do styku?


Kožné testy trvajú 3 dni, prvý deň sa testy nalepia, druhý deň zlepia a na štvrtý deň odpočíta reakcia. Pacient nesmie 5 dní pred testami užívať antihistaminiká, t.j. protialergické lieky, ani počas doby testovania. Testy sa lepia na chrbát, ktorý sa nesmie počas testovania umývať a tiež by nemal pacient vykonávať fyzickú aktivitu. Na testy sa treba objednať.

Čo spôsobuje kontaktnú dermatitídu

Kontaktná kožná alergia, alebo takzvaná kontaktná dermatitída, vzniká po kontakte alergénu s kožou. Napríklad použitie šampónu môže mať za následok svrbenie hlavy, použitie krému spôsobí začervenanie kože. Vzhľadom na to, že dnes prichádza naša koža do styku s množstvom chemikálií, môže kožnú alergiu u citlivého človeka spustiť mnoho látok. Kozmetika, prípravky osobnej hygieny, parfumy, pracie a avivážne prípravky… To je len telegrafický výpočet prípravkov z domácnosti.

Kontaktná alergia na koži

Kontaktnú kožnú alergiu môžu vyvolávať aj predmety, ktoré sa bežne dotýkajú kože. Často sú to kovy – napríklad nikel, kobalt ktorý sa nachádza v hodinkách, bižutérií – často aj nekvalitné zlato či striebro, gombíky, spony podprsenky. Dnes moderný piercing môže spôsobiť ťažkosti rovnako, ako niektoré druhy tetovania. Do úvahy prichádzajú aj rôzne kovové implantáty – napríklad protézy kĺbov.

Testy sa aplikujú na chrbát v špeciálnych testovacích pásoch, na ktoré sú nanášané vzorky jednotlivých alergénov, ktoré sú najčastejšími vyvolávateľmi kontaktnej dermatitídy. Testy zahŕňajú skupinu kovov /Nikel, chróm, kobalt), kozmetík, parfumov, konzervačných látok, plastov, gumy, lepidiel, živíc, liečiv, rastlín, rôznych iných látok z bežného života.

Príznaky kontaktnej alergie

Prejavy kontaktnej dermatitídy sú veľmi rozmanité. Spočiatku možno na mieste pôsobenia alergénu pozorovať zápalovú plochu, na ktorej vznikajú svrbivé pupence, pľuzgieriky. Neskôr pľuzgieriky mokvajú, tvoria sa chrasty.

Ekzém postupne prechádza do svojho okolia. Objavujú sa nepresne ohraničené, mierne začervenané, erytematózne ložiská suchej kože, s olupovaním a tvorbou trhliniek (ragády) i lichenifikáciou („rozpolíčkovaná“ štruktúra kože), tiež s charakteristickým zhrubnutím a zvýraznením povrchu kože. Často je prítomné svrbenie.

Po prerušení kontaktu chorého so svojím alergénom sa vývoj choroby spomalí. Po opakovanom pôsobení alergénu na kožu precitliveného sa jednotlivé výsevy opakujú.

Prejavy choroby bývajú najčastejšie lokalizované na chrbtoch rúk a predlaktí, ktoré sú najčastejšie vystavené dráždivým látkam z prostredia.

Príčiny vzniku kontaktnej dermatitídy

Kontaktný ekzém vzniká na základe imunitného mechanizmu, a to nie ako antigén – protilátková reakcia, ale bunkami sprostredkovaná v dôsledku imunologickej aktivity T – lymfocytov. Väčšina kontaktných alergénov patrí do skupiny chemických škodlivín s malou molekulovou hmotnosťou. Sú to tzv. haptény, ktoré sa musia v ľudskom tele viazať na bielkoviny, aby sa vytvorili kompletné, plnohodnotné alergény.

K najčastejším vyvolávateľom kontaktného ekzému patria:

  • peruánsky balzam,
  • nikel a jeho zlúčeniny,
  • chróm a jeho zlúčeniny,
  • kobalt a jeho zlúčeniny,
  • guma a gumárenské chemikálie,
  • formaldehyd,
  • parafenyléndiamín,
  • terpentínový olej,
  • plasty,
  • epoxidové živice,
  • polyakrylové a polymetakrylové hmoty,
  • feno- a aminoplasty,
  • polyesterové živice,
  • polyuretánové živice,
  • terapeutiká a kozmetika na vonkajšie použitie (zvyčajne sú to masťové základy, konzervanty, rastliny a drevo, pesticídy a ďalšie.


V prípade potvrdenia alergie na PARFÉMY, ktoré sú obsiahnuté v kozmetických výrobkoch (parfumy, kolínske vody, toaletné vody, vlasové vody, šampóny, vody po holení, ústne vody, rúže, make-upy, líčidlá, mydlá, peny do kúpeľa, krémy a mlieka, pleťové vody, dezodoranty…) je potrebné zmeniť kozmetické prípravky bez obsahu parfumov. Je to uvádzané na každom kozmetickom produkte.

Medzi neparfumované zdravotnícke kozmetiky patrí aj ALLERGIKA, ktorú odporúčajú dermatovenerológovia pacientom s atopickým ekzémom, alebo citlivou pokožkou so sklonom k alergiám.